Makanan Tengahari yang hebat untuk anak-anak

Ketika hidangkan makanan tengah hari untuk anak, ada enam perkara perlu diberi perhatian.

Perkara 1

Pastikan menu anda ada buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Selain daripada kaya dengan serat dan vitamin, kedua-duanya menjadikan pinggan anak anda berwarna-warni. Anak tentu suka.

Perkara 2

Kanak-kanak perlukan lemak untuk memastikan mereka kekal sihat. Lemak juga membuatkan anak kenyang. Akan tetapi, jangan terlebih beri lemak pada anak. Lemak boleh didapati daripada keju, daging, minyak dan kekacang.

Perkara 3

Jangan lupa tentang kepentingan bijirin. Antara yang termasuk dalam kategori bijirin ialah roti, nasi dan pasta. Semuanya mengandungi nutrien yang baik untuk tumbesaran anak. Jadi, jangan lupa hidangkannya pada anak.

Perkara 4

Seimbangkan pengambilan makanan anak. Apabila bercerita tentang pemakanan yang seimbang, maknanya makanan yang diambil mestilah meliputi semua kumpulan makanan. Misalnya, mesti ada bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran, makanan sumber protein dan produk tenusu.

Perkara 5

Sebenarnya, hidangan tengah hari yang lengkap bukan hanya membabitkan makanan tetapi juga minuman. Ramai kanak-kanak gemar mengambil susu bersama hidangan tengah hari mereka. Tetapi sekiranya anak anda tidak begitu, jangan risau kerana susu boleh ditukar dengan air kosong. Akan tetapi elakkan daripada memberi anak minum minuman berkarbonat semasa makan tengah hari.

Perkara 6

Pastikan hidangan tengah hari anak tidak sama setiap hari. Hal ini penting bagi mengelakkan mereka rasa bosan. Selain itu, kepelbagaian hidangan makanan tengah hari dapat membekalkan nutrien yang berbeza kepada anak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s