Kurangkan pengambilan garam untuk kanak-kanak

Demi kesihatan, orang dewasa tidak dibenarkan mengambil garam lebih daripada 6gm sehari. Berdasarkan gaya dan corak pemakanan harian anda dan keluarga, cuba congak berapa banyakkah anak anda terlebih makan garam. Jawapannya tentu menyeramkan. Teruskan bersama artikel ini untuk maklumat selanjutnya.
Sudah menjadi kelaziman orang ramai lebih risaukan terlebih mengambil gula berbanding terlebih ambil garam. Sebenarnya, apa benda sekalipun jika diambil berlebihan pasti akan memudaratkan. Tapi, untuk kali ini dibawakan kepada anda perihal pengambilan garam berlebihan oleh kanak-kanak.

Secara umumnya, garam berfungsi untuk mengawal keseimbangan cecair badan bagi memastikan otot dan saraf dapat berfungsi dengan baik. Selain itu, garam juga membantu mengekalkan tekanan darah pada tahap yang normal. Kanak-kanak perlukan sangat sedikit garam dalam kehidupan seharian mereka. Terlebih mengambil garam boleh menyebabkan peningkatan risiko tekanan darah tinggi, strok dan serangan jantung. Walaupun semua penyakit ini lazimnya menyerang orang dewasa, ini tidak bermakna kanak-kanak terlepas daripadanya. Pengambilan garam yang berlebihan ketika kanak-kanak merupakan penyumbang peningkatan tekanan darah apabila dewasa kelak. Pada masa yang sama, kandungan garam yang tinggi juga boleh membahayakan buah pinggang.

Atas alasan ini, anda disarankan agar tidak menambah garam dalam makanan anak. Anda juga disarankan agar perhatikan label pada makanan siap proses yang anda belikan untuk mereka. Periksa kandungan garamnya. Elakkan membeli makanan yang tinggi kandungan garamnya.

Antara makanan yang perlu dihadkan pengambilannya:

Sosej dan burger.
Sos, kicap dan perisa tambahan.
Makanan ringan.
Jeruk.
Makanan awet seperti ikan masin, telur masin dan budu.
Makanan dalam tin.
Kuantiti maksimum pengambilan garam berdasarkan usia:

1-3 tahun (2gm sehari)
4-6 tahun (3gm sehari)
7-10 tahun (5gm sehari)
11 tahun ke atas (6gm sehari

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s