Anak Dyslexia Mampu jadi Popular

Oleh: EDITORIAL PAMA
Tarikh: 7 Disember 2011

Jika suatu ketika dulu, kanak-kanak yang menghadapi masalah untuk belajar dianggap bodoh atau malas, tetapi kini anggapan tersebut mungkin boleh disanggah.

Terdapat banyak kemungkinan yang boleh diandaikan tentang perkara ini. Mereka mungkin berada dalam kategori lembap (slow learner), hiperaktif ataupun mengalami dyslexia.

Dyslexia bukanlah satu penyakit yang berbahaya tetapi merupakan masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak apabila mereka ke sekolah.

Sungguhpun begitu, sekiranya tidak dibendung dari awal masalah ini akan menjejaskan peribadi dan keyakinan diri anak kerana mereka sering dipandang rendah dan diasingkan. Dyslexia berasal daripada bahasa Greek bermaksud “bermasalah dengan perkataan”. Pada asasnya masalah ini berkait dengan pertuturan, bacaan, tulisan, konsentrasi dan ingatan. Dyslexia melibatkan masalah dalam matematik, bahasa asing, muzik dan pengurusan kendiri.

Ibu bapa perlu mengenal pasti masalah anak mereka lebih awal lagi iaitu sebelum mereka dihantar ke sekolah. Dengan cara ini, intervensi awal dapat dilakukan untuk membantu anak tersebut.

Mungkin ramai ibu bapa tidak peka tentang masalah dyslexia dan hanya menyedarinya bila anak sudah ke sekolah, itu pun jika guru terbabit peka dengan keadaan muridnya. Sekiranya tidak dibendung dari awal, pastinya masalah ini boleh menjadi lebih besar. Kanak-kanak tersebut terpaksa menerima tohmahan bahawa dia seorang bodoh, degil, malas dan sebagainya. Sedikit sebanyak emosinya akan terganggu dan seterusnya menjejaskan pelajarannya di sekolah. Walaupun masalah asasnya hanya berkait dengan bahasa tetapi jika dibiarkan ini akan merumitkan dan menjejaskan pelajaran mereka.

Bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak bermasalah dyslexia dapatkan bantuan daripada persatuan terbabit seperti Persatuan Dyslexia Wilayah Persekutuan di Titiwangsa. Mereka memerlukan bantuan daripada kita untuk terus mengharungi kehidupan ini. Sekiranya mereka dibimbing dengan cara yang betul tidak mustahil mereka akan berjaya seperti manusia lain.

Tahukah anda bahawa beberapa orang ternama seperti Winston Churchill bekas Perdana Menteri Britain, pelukis terkenal Leonardo da Vinci, Bill Gates pengasas Microsoft Company dan pelakon Hollywood Tom Cruise merupakan orang yang mengalami dyslexia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s